Nemojte da vam mobitel ili računalo zastari

Informatička oprema (računala, mobiteli i sl.) posljednjih godina čini sastavni dio svakog posla. Bilo kojom djelatnosti da se bavite teško da ćete moći raditi bez računala, e-maila ili mobitela. Zbog straha, ili nedostatka vremena za edukacijom, informatizacije se (pre)često osobe iz neinformatičkih branši -boje, postavljajući se kao “nije to za mene”. Ali jest – to je za svakoga. Ne samo da je za svakoga, nego toliko napreduje da vam može olakšati i ubrzati rad, ali o tome drugi put. Ovog puta pozabaviti ćemo se sa informatičkom opremom koju koristite vi ili vaši zaposlenici. I odmah u glavu: nemojte da vam mobitel ili računalo bude zastarjelo, da bude staro, bugovita, pokvareno i neadekvatno poslu kojim se bavite.

Računica je jednostavna: zamislite da zbog sporog interneta ili računala svaki dan vaš zaposlenik ili vi izgubite samo 5 minuta više nego je to potrebno. To je tjedno 25 minuta, a mjesečno 100 minuta. Na godišnjem nivou to je oko 18-20 radnih sati (ako ukalkulirate godišnje) što je oko 2 radna dana. Pričamo o samo 5 minuta dulje zbog računala od par tisuća kuna ili interneta 50-100 kuna skupljeg na mjesečnom nivou.

Drugi problem je frustriranost koju korištenje takvog računala može prouzročiti, a dovoljno je svakodnevni posao stresan da biste ga još nepotrebno povećavali.

Treći razlog je unaprjeđenje posla – kako svijet, a tako i vaša konkurencija, ne spava – tako se digitalizacijom, računalnim programima i hardwerom svaki posao ubrzava. To sigurno ne rade štedeći na nečemu kao što je informatička oprema. Rad na neadekvatnoj opremi neće sigurno motivirati nikoga da se dodatno educira ili testira nove stvari za unaprijeđenje posla.

Kako znati je li vaš kompjuter ili mobitel zastario?

Najjednostavniji test je sporost. Posebno ćete uvidjeti tu sporost ako pokušate instalirati neki noviji software ili se spojiti na neku noviju web stranicu ili cloud uslugu (usluga koja se nalazi na internet serverima, ne instalira se lokalno) Ako pričamo o mobitelu – dugo će se vrtiti pokretanje aplikacije, baterija će trajati kratko, a djeca vam neće moći igrati igrice kao što je Fortnite 🙂 Ako pričamo o računalima imati ćete starije Windowse na njima. Zadnja aktivna verzija je 10 – koju je Microsoft pustio u rad još 2015. godine. Imate li bilo što starije od Windowsa 10 sigurno je vrijeme za poboljšanja. Napominjem da se desktop/stolna računala, pa čak i laptopi, za razliku od mobitela, mogu i nadograditi – preporuka je da se kupi brži hard disk (SDD tehnologije – koji su manjeg kapaciteta, ali izrazito brzi) i dodatna memorija. Možda dodatna grafička kartica i eventualno veći/bolji monitor. Iznenadili biste se koliko samo kvalitetnija tipkovnica i miš za poslovnu tajnicu može ubrzati njen rad i zadovoljstvo.

Mlađi zaposlenici informatički su pismeniji

Izgradili ste posao, znate ga u dušu, znate svoje klijente i kupce, te znate kako ga najbolje odraditi – to se sve i podrazumijeva od gazde/voditelja/šefa, ali nemojte zanemariti da ostatak vašeg tima, ako niste solo igrač, ima drugačije afinitete. Pogotovo mlađi zaposlenici kojima je računalo/mobitel sastavni dio života. Ne dopustite da, ukoliko rade na poslu na računalu ili mobitelu, kod vas imaju sporiju opremu nego je imaju kod kuće. To samo znači da rade sporije ono što inače kod kuće odrade znatno brže – pošalju mail, skeniraju dokument, napišu nešto, podijeli sa kolegama, pa čak i banalna radnja kao što je printanje. Osluškujte njihove potrebe – iznenaditi ćete se koliko su informatički potkovani – dopustite im da pokušaju u posao uvesti više računala – neće se posao sigurno obavljati sporije.

Ne plaćajte previše za informatičku opremu

Kao i sve uz životu treba postojati balans – ne trebate pretjerati s mobitelom ili računalom kojeg ćete skupo platiti, a koristiti ćete samo 10% njegovih mogućnosti. Zapamtite također da je informatizacija ureda dobra samo ako je ona nadogradnja postojećih procesa, ako postaje uteg – onda ste pretjerali. To znači ako imate zaposlenike koji će se zbog nove opreme bojati koristite je – postigli ste pogrešan efekt od očekivanog.

Kako odabrati mobitel ili računalo po vašoj mjeri?

Mobitel: promislite koje aplikacije koristite i čemu vam služi, te se bazirajte na te najznačajnije karakteristike:

  • ako puno pričate – baterija
  • ako vam u poslu trebaju fotografije – pazite na kameru
  • ako imate aplikacija koje koristite za posao (Slack, mail i sl.) – baterija, ali i više memorije/procesorne snage

Odabirom bitnih parametara možete znatno uštedjeti.

sto tako – postoje i drugi brendovi mobitela osim Samsunga i Applea. Best buy posljednje vrijeme stiže iz Kine u vidu Xiaomi (MI brand).

Spojen laptop na docking station omogućava jednostavno uključivanje i isključivanje monitora, tipkovnice, printera i ostalog ...
(c) targus.com

Što se tiče odluke laptop ili desktop računalo – to ovisi o tome nosite li posao kući. Mislimo da se čak i zbog par puta godišnje kada ste na putu/odmoru/kod kuće isplati imati laptop, ali tada svakako preporučamo korištenje docking stationa koje laptop u uredu pretvara u desktop/stolno računalo. Kupi se uređaj od 1.000-2.000 kuna koji se samo uključi u laptop, a na taj uređaj se spoje monitor, tipkovnica, printer, skener i sl. Ovo omogućava i rad na dva monitora (jedan na laptopu, drugi dodatni) – što uvelike olakšava rad recimo kad nešto pretipkavate, čekate neki mail ili radite dva posla odjednom (što, od kad je računala, nije rijetka pojava).

Od računala preporuka je da uzmete 64-bitni procesor i5 ili i7, 8-16 GB RAM-a i SSD (zapamtite oznaku, makar i ne znate što znači – a označava Solide-state-drive disk koji nema mehaničkih dijelova te je time brži, tiši i energetski učinkovitiji) disk od recimo 256 GB. Ako imate potrebu za više podataka onda rađe uzmite dodatan disk koji nije SSD, jer su ovi diskovi skupi ili uzmite pohranu na nekom cloud servisu kao što je Dropbox ili Googleov G-Suite.

Bežična ili žična tipkovnica i miš su ključni za ergonomski rad – Logitech je top brend s kojim ne možete faliti. Bežićna radi s AA/AAA baterijama i troše se otprilike jednom godišnje, tako da ne trebate brinuti o potrošnji, a zgodno je ne zapetljavati se s nepotrebnim kabelima.

Poseban Monitor Trenutno je 24” standard ispod kojeg nemojte ići. Ako se djeca ne igraju na njemu – nema potrebe da ima gamerske preporuke.

Laptop i njegov monitor? E to ovisi o vama – postoje ljudi kojima je 10” savršena veličina, dok ja ispod 12” ne mogu ni promisliti za neki ozbiljniji rad. Napominjem da su 15” i veći laptopi teži i nisu namijenjeni pretjeranoj mobilnosti. To nas dovodi do ključnog parametra laptopa – baterija – promislite treba li vam baterija koja može držati do 8h sati (radni dan bez struje) jer su takvi laptopi duplo skuplji od ovih koji nisu. U tom slučaju preporučamo uzimanje tankih (ultra thin) laptopa koji su i lakši, te odlično omogućavaju višesatni rad. Ti laptopi u pravilu imaju i manje monitore.

Tablet? Ukratko radi se o većem mobitelu – za njih se mogu kupiti i dodatne tipkovnice (bluetooth) ili mogu biti hibrid laptopa i tableta (skupi) gdje se skida tipkovnica.

Apple (iMac, iPhone, …) ili nešto drugo – e to ovisi o vama. To nema veze s tehnologijom, već imidžem kojeg želite postići (i cijenom koju ste spremni platiti). Kompatibilnost koju Apple ima sa svim ostalima je posljednjih godina sređena, ali uvijek se može dogoditi da nešto ne radi na vašem macu (program, hardware i sl.) – ono što se skoro nikad ne može dogoditi je da dva uređaja od Applea međusobno imaju problema u radu – to su doveli do savršenstva. Sve od Applea međusobno savršeno radi, ali nerijetko u radu s drugim računalima imaju problema.

I dalje trebate pomoć ili sam nešto zaboravio?

Iili je ono o čemu pišem zastarjelo pa bi trebalo tekst nadograditi. Ili vam treba pomoć oko svega navedenog tj. ne treba vam, ali nemate vremena se time baviti – javite se – možemo pomoći!

Scroll to Top